طراحی لوگو کپی ، موضوع این مقاله است. بسیاری از لوگوهایی که در ایران طراحی می شوند متاسفانه کپی شده یا کمی تغییر شکل یافته لوگوهای خارجی هستند.
شاید شرکتها یا افرادی بتوانند با لوگوی کپی شده به فعالیت خود ادامه دهند ولی در طولانی مدت دچار مشکل خواهند شد زیرا ماهیت کپی شده لوگوی آنها هرگز نمی تواند یک هویت مستقل و شخصیت جداگانه ای برای آنها به وجود آورد. از آنجایی که هر طراحی به راحتی می تواند از عناصر مختلف در دنیا الهام بگیرد و لوگویی طراحی کند بنابراین کپی کردن طراحی اصلاً منطقی و به صرفه نیست. به صرفه از این لحاظ که هزینه صرف شده برای طراحی آن و برندسازی به وسیله یک لوگوی کپی شده در واقع صرف انرژی و پول برای کاری است که نمی تواند برای شما هویت و برند ایجاد کند.
یک نمونه عینی برای لوگوهای کپی شده ، لوگوی شرکت اسنپ است. اگر سری به گوگل استوری یا اپلیکشین بازار زده و قصد دانلود نرم افزار اسنپ را داشته باشید متوجه شده اید که شکل لوگوی این استارت آپ تغییر کرده است. اسنپ در شروع فعالیت خود با الگو گیری یا کپی برداری از چندین کسب و کار مختلف که در دنیا وجود دارند و البته قابل ذکر است که زمینه فعالیت هیچ کدام از آنها شباهتی به فعالیت اسنپ ندارد سعی کرد برای خود یک لوگو بسازد.
بسیاری از افراد و مخاطبان این شرکت حمل و نقل به زودی متوجه این کپی برداری شدند و این شرکت را با چالش هویت مواجه کردند. به همین دلیل مدتی است که این شرکت لوگوی خود را تغییر داده است. اگر لوگوی قبلی اسنپ را دیده باشید هم به لحاظ ظاهری ، هم رنگ هیچ هماهنگی و تناسبی با فعالیت اسنپ ندارد. معمولاً اعتقاد بر این است که رنگ اصلی سازمانی در لوگو قابل تشخیص باشد در حالی که رنگ لوگوی اسنپ با رنگ سازمانی آنها تناسب نداشت.
همچنین درج نام کامل اسنپ در کنار لوگو یا علامت تجاری آنها نیز بیشتر احتمال کپی بودن آن را نشان می داد. به همین دلیل اسنپ تصمیم گرفت لوگوی خود را تغییر دهد و ذهنیت مخاطبان را نسبت به فعالیت و لوگوی خود بهتر کند. در چند ماه اخیر ، این شرکت لوگوی جدید خود را به مخاطبان خود معرفی کرد و مدعی شد خدمات متنوع و بیشتری تحت این لوگوی تجاری به مخاطبان خود ارائه خواهد داد.
لوگوی جدید اسنپ نیز خالی از ایراد نیست اما نسبت به لوگوی قبلی اش بهتر است. هر چند در این لوگو فقط از یک رنگ سبز استفاده شده است و بهتر است در طراحی لوگو علاوه بر رنگ اصلی شرکت یا سازمان از یک رنگ دیگر به عنوان رنگ تکمیل کننده لوگو نیز استفاده شود. زیرا رنگهای تکمیلی به لوگو این اجازه را می دهد که بتواند در زمینه های مختلف به راحتی به تبلیغ بپردازد و نگرانی بابت اینکه پس زمینه لوگو نمی تواند به خوبی قابل تشخیص باشد نداشته باشد.
یکی دیگر از ایرادهای اصلی این لوگو این است که هیچ فردی با نگاه به این لوگو نمی تواند نوع فعالیت این شرکت را حدس بزند. زیرا هیچ نشانی از خدمات تاکسی و سرویس هایی از این دست نیست. در حالی که بهترین لوگو ، لوگویی است که مخاطبان از هر جای دنیا که باشند و هر سن یا موقعیتی که داشته باشند بتوانند با نگاه کردن به تصویر یک لوگو به نوع فعالیت آن پی ببرند. زیرا ماندگاری این تصاویر مرتبط در ذهن بیشتر از تصاویر غیر مرتبط است.
هر چند لوگویی مانند شرکت اپل نیز هیچ تناسبی با نوع فعالیت شرکت ندارد ولی این لوگو کاملاً ابتکاری است و توانسته است با خدمات با ارزش و خاصی که ارائه می دهد در ذهن ها جا بیافتد. در حالی که لوگوی جدید اسنپ نیز در برخی از قسمتهایش باز هم الگو برداری از سایر لوگوها کاملاً مشهود است.